Ekonomická analýza přeshraničního pohybu odpadů - Osersová, Marta; Slavíková, Lenka, 1979-; Petrášek, František, 1934-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Cílem této práce je provést ekonomickou analýzu přeshraničního pohybu odpadů. Přeshraniční pohyb odpadů je legislativně upraven Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1013/2006 o přepravě odpadů a zákonem č. 185/2001 Sb., o odpadech. Klíčovou roli hraje účel, za jakým je odpad přepravován. Jedná-li se o odpad určený k využití, pak při splnění zákony stanovených podmínek, může být tento odpad do České republiky dovážen a volně obchodován na trhu druhotných surovin. Odpad určený k odstranění je do České republiky zakázáno dovážet. I zde však existují subjekty, jak na straně poptávky, tak na straně nabídky, které mají o tuto službu zájem. Existence poptávky, která může být uspokojena adekvátní nabídkou, dává prostor pro směnu. Ta se však díky legislativní překážce nemůže uskutečňovat legálně, a proto dochází k rozvoji šedé ekonomiky. Snahou této práce tedy je popsat podmínky a fungování obchodu na trhu s druhotnými surovinami, včetně všech užitků, které tento obchod zúčastněným subjektům i celé společnosti přináší. Současně ukázat ztrátu soukromých i celospolečenských užitků plynoucích ze zákazu obchodu s odstraňováním odpadu a z existence šedé ekonomiky a zamyslet se nad smysluplností tohoto zákazu.
Vedoucí práce: Lenka Slavíková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; protekcionismus; mezinárodní obchod; bakalářské práce; protectionism; international trade; bachelor's theses