Pro a proti přijetí eura - aplikace na Českou republiku - Jandová, Barbora (2008)
Cílem této práce by mělo být zhodnocení výhod a nevýhod přijetí společné měny euro, které se v blízké budoucnosti bude týkat i České republiky a kdy již nyní probíhají kroky, směřující k našemu vstupu do Evropské měnové unie. První část bude zaměřena na vznik a vývoj Evropské měnové unie a podmínky, které země musí splnit, aby se staly členy společenství. Poté by práce přiblížila pozitiva a negativa s tím spojené, s následnou analýzou následků, které přechod na společnou měnu vyvolal. Na základě předchozí teorie a zkušeností zemí, které euro přijaly, by se druhá část práce zaměřila přímo na Českou republiku. Kromě analýzy vybraných aktuálních ekonomických faktorů, které hrají roli při rozhodování o přijetí eura, zmíním i názory a postoje představitelů hlavních politických stran současnosti a stanoviska alternativních institucí, ať už k podmínkám přijetí eura nebo k samotnému datu přijetí. Následně provedu komparaci České republiky s potenciálními adepty na přijetí eura. Obsahem poslední části práce, v souvislosti s předchozí provedenou analýzou, bude shrnutí přínosů a nákladů, které společná měna naší republice přinese a následné vyvození závěrů pro Českou republiku.