Dopad zavedení rovné daně na fyzické osoby v ČR - Dvořáček, Alexandr; Kapinusová, Jana; Zemplinerová, Alena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Práce se věnuje analýze konceptu zavedení rovné daně v České republice. Teoretická část vychází z teorie zdanění, jsou popsány základní charakteristiky daňových systémů, jejich funkce a obecně uznávané zásady, které by měl splňovat vhodný daňový systém. Dále se teoretická část věnuje vývoji daňových teorií a jejich dopadu na praktické otázky zdaňování v průběhu lidských dějin. Poslední část teoretické části je zacílena přímo na rovnou daň. Charakterizuje originální koncept rovné daně a přináší názory širší ekonomické obce, které jsou doplněné o praktické zkušenosti ze zemí, kde byla rovná daň v minulosti zavedena. Závěrem jsou zmíněny alternativní varianty rovné daně, které byly navrženy pro zavedení v České republice. V praktické části dochází ke srovnání dvou daňových systémů a to především se zaměřením na jednotlivé skupiny daňových poplatníků, které se liší výší hrubého příjmu a počtem členů domácnosti. Bylo stanoveno šest skupin hrubého příjmu a to tak, aby co nejlépe postihly příjmy Čechů. Cílem je srovnání výše daňové zátěže pro jednotlivé příjmové skupiny v obou daňových systémech. Analýza dopadu zavedení rovné daně pro konkrétní příjmové skupiny obyvatel spolu s možnými makroekonomickými dopady na celou ekonomiku ukáže, zda je systém rovné daně v podmínkách České republiky přínosný či nikoliv.
Vedoucí práce: Jana Kapinusová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses