Daňové úlevy na veřejně prospěšnou činnost pro dárce - Miklová, Alena (2008)
Tato bakalářská práce pojednává o problematice podpory veřejně prospěšné činnosti pomocí daňových nástrojů. Definuji zde veřejnou prospěšnost v České republice i v zahraničí, vymezuji veřejnou podporu a typy daňových úlev pro dárce. Uvádím vývoj odpočtu daru v českém zákoně o dani z příjmů od roku 1993, současný stav úpravy odpočtu i plánované změny. Dále se v práci popisuje daňová úprava dané problematiky v deseti vybraných zemích střední a východní Evropy. Tyto předpisy jsou v závěru převedeny do českých podmínek a na nich je ilustrován dopad daňové úlevy na českého poplatníka daně z příjmu -- fyzickou osobu i právnickou osobu.