Povodňové riziko a možnosti krytí jeho důsledků - Kučera, Michal; Ducháčková, Eva, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2009)
Práce se zabývá poměrně aktuální problematikou povodňového rizika. Stěžejním okruhem našeho zájmu se stává pojistně -- technické a alternativní financování povodňových škod. Nejprve je sledováno riziko povodně z pohledu možných klimatických příčin zvýšené frekvence přírodních pohrom s vyústěním v podobě vlivu klimatických změn na srážkový režim v České republice. Poté je popisováno institucionální zabezpečení povodní na našem území bez opomenutí důležité funkce meteorologické služby. Následující kapitoly již jsou kompletně orientované na pojistnou ochranu před povodněmi, předpoklady jejího fungování a některé problémy s ní spojené. Přiblížit situaci v pojišťování proti povodním má za úkol analýza aktuálních majetkových pojistných produktů nejvýznamnějších pojišťoven na českém trhu. Vzhledem k omezeným kapacitám tradičních pojistně -- technických metod eliminace nahodilých událostí je samostatná kapitola věnována postupně se prosazujícím nástrojům alternativního zajištění.
Vedoucí práce: Eva Ducháčková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: pojišťovnictví [obor bakal. práce]; klimatické změny; pojištění; bakalářské práce; climate changes; insurance; bachelor's theses