Web 2.0 - Vítek, Pavel (2009)
Bakalářská práce se zabývá trendem Web 2.0. Definuje co tento trend znamená a předkládá charakteristické rysy, kterými se odlišuje : změna přístupu v komunikaci, otevřenost obsahu, web tvořený uživateli, reputační systémy, nástup webových aplikací. Přibližuje technologické zázemí služeb a jejich fungování, především tedy AJAX, Adobe Flex, Silverlight. Poukazuje na projekty, které stály na počátku vzniku Webu 2.0. Zkoumá principy fungování těchto projektů a na těchto principech dokazuje globální rysy celého trendu. Za názorné příklady byly zvoleny : komunitní servery MySpace a Facebook, vyhledávač Google s jeho dalšími službami, server pro sdílení videa Youtube, záložkovací server del.icio.us, agregační a linkovací server digg.com, otevřená internetová encyklopedie Wikipedie, internetové personalizované rádio s bohatou encyklopedií hudby last.fm. Závěr práce se zabývá možným vývojem do budoucna a situací v České republice. Následuje shrnutí a zodpovězení základních otázek položených v úvodu této práce a nastínění hlavních omezení dosavadního vývoje s jejich možným řešením.