Analýza přístupů Evropské komise a USA k antimonopolní politice v odvětví operačních systémů a internetu - Weber, Jan (2008)
Cílem této práce je analýza a následné porovnání přístupů antimonopolních orgánů Evropské komise a USA v odvětví operačních systémů osobních počítačů a internetu. Konkrétně přístupy analyzuji na případu firmy Microsoft, jejíž produkty tvoří významnou součást těchto trhů. V práci se postupně propracovávám od počátečního sporu s firmou v USA až ke sporu evropskému, věnuji se jednotlivým problémům, konečným nařízením a zjišťuji, zda jsou nařčení z narušení soutěže legitimní. Dospěji k názoru, že na první pohled rozdílné přístupy orgánů jednotlivých stran jsou si, i přes odlišné závěry, velice podobné a také je shledávám jako neoprávněné. Ke konci práce diskutuji možné negativní dopady výsledných opatření na budoucí vývoj těchto odvětví.