Systém vysokých škol v USA, možná inspirace pro ČR? - Zemanová, Iva (2009)
Tato bakalářská práce se zabývá především systémem finanční pomoci poskytované studentům vysokých škol v USA. Na základě provedené analýzy předkládá hlavní pozitiva tohoto systému, kterými by se Česká republika mohla inspirovat během připravované reformy terciárního vzdělávání u nás. Zároveň také upozorňuje na nedostatky amerického systému, ze kterých by se Česká republika mohla poučit. Zaměřuje se především na otázku rovného přístupu k vysokému vzdělávání a prezentuje nástroje a mechanismy, za jejichž pomocí se snaží tento přístup zajistit Spojené státy americké.