Nastavení a zabezpečení firemní bezdrátové sitě - Balon, Lukáš (2008)
Zaměřením této práce je sestavení uceleného pohledu na problematiku bezdrátových sítí Wi-Fi, jejich nastavení a správné zabezpečení pro podnikové účely. Bezdrátové sítě mají usnadňovat přístup k internetu a k firemním prostředkům, avšak obzvláště v tomto prostředí musí být vynaložena nadstandardní pozornost zajištění proti útokům. Práce se ve své první části věnuje teoretickému zázemí Wi-fi, principům fungování, základním protokolům, historii a postupnému zdokonalování této technologie. Vysvětluje rozdíly mezi jednotlivými standardy, definuje základní parametry zařízení Wi-fi. Další část práce je zaměřena na zabezpečení sítí. Vysvětleny jsou jednotlivé metody a šifrovací postupy, popsány rozdíly mezi jednotlivými šiframi. Práce se věnuje také dalším možnostem řešení bezpečnostní otázky. Ve třetí části pojednává o instalaci bezdrátových komponent, jejich správné konfiguraci, možnostem nastavení. Z této části je také jasně patrné, jak jsou v dnešní době bezdrátové prvky dostupné. Poslední oddíl práce tvoří série pokusů o nabourání zabezpečené sítě, uvádí jak snadné je rozluštit některé šifry a praktickou metodou dokáže, který způsob zabezpečení se jeví jako nejvhodnější pro používání ve firemním prostředí.