Metody udržování stavových informací v protokolu HTTP. - Polsemov, Anton; Pinkas, Otakar, 1942-; Šváb, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na HTTP protokol, jeho vlastnosti a technologické aspekty. Tento protokol je bezstavový a proto je třeba hledat metody pro udržování stavových informací. Mezi tyto metody patří cookies, URL dotaz, session id, HTTP autentizace, skrytá pole ve formulářích, IP adresa a další. Každá metoda má svoje vlastnosti, silné a slabé stránky. Bezpečnostní aspekty určitých metod hrají poměrně velkou roli ve volbě konečného řešení. Ještě před popisem jednotlivých metod, se práce zabývá problematikou kryptografie a podrobně popisuje princip cookies. Praktickou část práce tvoří analýza aplikací elektronického bankovnictví v České republice a popis trendu v tomto odvětví. Nakonec instalace HTTP serveru Apache, PHP5, vytvoření a podepsání certifikátu pomocí OpenSLL je popsána v poslední kapitole. Na závěr je vytvořena jednoduchá ebanking aplikace.
Vedoucí práce: Otakar Pinkas
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; elektronické bankovnictví; kryptografie; bakalářské práce; Internet banking; cryptography; bachelor's theses