Vznik represivního aparátu v drogové politice ČR v průběhu 20. století - Vaníková, Pavlína (2008)
Práce se snaží zachytit vznik represivního aparátu v drogové politice v průběhu 20. století. Úředníci a politici se často snaží protidrogovou politikou uplatnit hlavně své osobní zájmy. Represivní drogová politika primárně nereaguje na stav drogové problematiky, nýbrž je ovlivňována politickými a byrokratickými zájmy. Američtí ekonomové ve svých studiích vycházejí z toho, že protidrogová trestná činnost slouží byrokratickým zájmům policie. Důvodem, proč se stále s velkým nadšením aplikuje protidrogová politika a válka s drogami je, že je to v zájmu hlavně samotného policejního aparátu.