Monitorování a analýza jednotlivých fází hospodářského cyklu pomocí vybraných makroekonomických ukazatelů v rámci České republiky - Holá, Martina; Janíčko, Martin, 1983-; Kovářík, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Má bakalářská práce je věnována některým empirickým aspektům problematiky hospodářského cyklu. Zaměřuji se v ní na monitorování, deskripci a analýzu jednotlivých fází hospodářského cyklu pomocí některých relevantních makroekonomických ukazatelů, které mohou hrát roli indikátorů cyklických změn v ekonomice země. Nejdříve popisuji a analyzuji příčiny fluktuace ekonomické aktivity v podobě poptávkových a nabídkových šoků. Stěžejním indikátorem je zde reálná produkce, aproximovaná HDP, dále pak míra inflace, nominální úroková sazba a schodek státního rozpočtu. Pro konkrétnější znázornění výkyvů ekonomické aktivity jsem si pak vybrala Českou republiku a to od roku 1993, zejména ovšem období, kdy se Česká republika připravovala na vstup do Evropské unie a kontext vládní poptávkové stimulace ekonomiky a její důsledek na tehdejší průběh hospodářského cyklu.
Vedoucí práce: Martin Janíčko
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses