Severočeská hnědouhelná pánev, její minulá, současná a budoucí situace - Knotek, Martin (2008)
Cílem bakalářské práce je,,nastínění? možné budoucí cesty řešení energetické situace spojené s politikou životního prostředí ČR pro oblast Severočeské uhelné pánve. Snaha poukázat na minulou a současnou energetickou situaci, na její dopady na tuto oblast (např. zaměstnanost) a její alternativní možnosti, které ovlivňují další politická rozhodnutí. Práce se zabývá odpovědí na otázku, zda-li jsou zde v současné době dostatečné prostory pro vyjednávání, zejména z pohledu tzv. trojúhelníku (zde vystupují uhelné společnosti a konkrétní obce, společnost ČEZ a vláda). Práce je zaměřená na problém vymezení vlastnických práv subjektů, problém vyvlastňování (silou či dohodou), odškodňování a zabývá se otázkami vládních rozhodnutí (např. podpora nařízeními, vyhláškami). Pokusím se také analyzovat situaci při vyjednávání z hlediska pozic,,poražených? a,,vítězů? jak z pohledu regionálního, tak i národního.