Cesta k novému státu Izrael 1945-1948 - Kankrlík, Tomáš; Tumis, Stanislav, 1971-; Kovář, Martin, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Bakalářská práce se zabývá jedním z nejdéle trvajících konfliktů v novodobé historii - sporem Arabsko-Izraelským. Antisemitismus převládající v Evropě od 2. poloviny 19. století znamenal počátky židovské snahy o ustanovení nového suverénního státu na území Blízkého východu. Pro Židy i pro Araby je území Blízkého východu, přesněji Palestiny, jediným správným místem pro život. Po konci druhé světové války mířili židovští uprchlíci v tisícových počtech do Palestiny, kde se zákonitě museli střetnout s arabským nacionalismem. Významné role zde hrály - Velká Británie, která v Palestině vykonávala mandátní správu, později Spojené státy americké a Organizace spojených národů. Zabývám se událostmi v letech 1945 až 1948, jež vedly k vytvoření židovského státu. Analyzuji problémy, které s sebou vznik nového státu nesl, a jejich řešení. Ve své práci se opírám o vydané prameny a nejnovější odbornou literaturu.
Vedoucí práce: Stanislav Tumis
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses