Odborové hnutí v ČSR v letech 1948- 1960 - Hašková, Kateřina (2009)
Tato bakalářská práce se bude zabývat odborovým hnutí v ČSR převážně v letech 1948- 1960. První kapitola bude věnována vzniku ROH v roce 1945 a jeho organizační struktuře. Další kapitoly budou věnovány vývoji a úloze odborového hnutí v nových politických i ekonomických poměrech poúnorového Československa. Podstatnými kapitolami práce budou vztah odborů a komunistické moci, postavení odborů v socialismu a v rámci Národní fronty a vztah odborů a socialistického státu. Jedna kapitola bude věnována funkci odborů a metodám odborové práce. Budu usilovat o souhrnný pohled na odborové hnutí padesátých let a analyzovat vztah odborů a politické moci v daném období. Ve své práci se budu opírat o vydané prameny a nejnovější odbornou literaturu.