Daňová konkurence v EU - Staňková, Zuzana; Kubátová, Květa, 1952-; Květa, Kubátová; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2009)
V této bakalářské práci se věnuji problému daňové konkurence v Evropské unii (mezi 15 státy původními a novými státy, které přistoupily do EU v letech 2004 a 2007). Zkoumám politiku nových členských zemí a hodnotím, jestli tato politika vede k daňové konkurenci. Nové členské státy mají sazby daní z příjmů korporací nižší než původní členské státy. Snahou Evropské unie je vzájemné přibližování, tedy i u daní se řeší jejich harmonizace a koordinace. Zabývám se otázkou, zda je lepší daně harmonizovat, nebo je ponechat volné konkurenci. Aktuálním problémem je zdanění kapitálu, kvůli jeho snadné mobilitě. Evropská unie a další světové organizace se snaží bojovat proti tzv. "škodlivé" daňové konkurenci. Nelze jednoznačně říct, že by konkurence byla škodlivá či prospěšná. Další průběh daňové otázky je důležitý pro všechny společnosti v Evropské unii a bude se dotýkat i samotných občanů.
Vedoucí práce: Květa Kubátová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: finance - daně a finanční kontrola [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses