Hodnocení přístupnosti elektronických obchodů - Bourek, Josef (2009)
Cílem této práce je otestovat několik elektronických obchodů podle jejich přístupnosti. Jsou zde testovány elektronické obchody, které nepatří příliš mezi významné a známé. Předpokládá se, že jejich přístupnost bude horší než je tomu u jejich veliké konkurence. Nejdříve, před začátkem testování, je zmíněno několik důležitých faktů. Je vysvětlen pojem přístupnost obecně, a přístupnost webových stránek. Jsou zde popsány základní hendikepovaní uživatelé, kteří trpí určitými typy hendikepů a to jim zhoršuje práci na internetu. Jsou zmíněny způsoby testování přístupnosti, obzvláště metodiky, které se pro testování používají. Z těchto metodik byla zkonstruována jedna metodika, které obsahuje pouze některé prvky metodik, aby metodika odpovídala rozsahu práce. Po zkonstruování metodiky je vybráno několik menších elektronických obchodů, na kterých je metodika aplikována. Po otestování jednotlivých obchodů jsou vyhodnoceny samostatně a vzájemně porovnány.