Íránská společnost, politika a hospodářství v letech 1980-1988 - Tůmová, Lucie; Tumis, Stanislav, 1971-; Soukup, Jaromír, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Tato bakalářská práce analyzuje společenský, politický a hospodářský vývoj Íránu v 80. letech minulého století. Důležitým faktorem, na nějž soustředím pozornost, je šíitský islám, ovládající v této době celou íránskou společnost, v čele s duchovním vůdcem ajatolláhem Ruholláhem Chomejním. Ale především se zaměřím na íránsko-iráckou válku, která měla na hospodářství v Íránu samozřejmě obrovský dopad. Tato válka měla značný vliv nejen na vnitřní vývoj Íránské islámské republiky, ale také na vývoj Blízkého a Středního východu a jeho vztah s velmocemi, zejména se Spojenými státy americkými. Osmdesátá léta tedy budu analyzovat také v kontextu mezinárodních vztahů, kde podstatnou roli hrála ropa a zbrojní průmysl.
Vedoucí práce: Stanislav Tumis
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; ropný průmysl; zbrojní průmysl; bakalářské práce; petroleum industry; weapons industry; bachelor's theses