Vyplatí se trest odnětí svobody? - Tulisová, Marie (2008)
Tato bakalářská práce je zaměřena na vývoj teorií v oblasti páchání zločinu. Rovněž je zde uveden vývoj pojetí funkcí trestu a způsobu trestání. V teoretické části je dále poukázáno na výkon trestu odnětí svobody jako na neefektivní z hlediska působení na vývoj kriminální recidivy. Analýza ekonomické efektivnosti potlačování zločinu ukazuje, že náklady na jednoho uvězněného zločince jsou až čtyřikrát vyšší než výnosy z jeho uvěznění. V praktické části je dále uvedeno, od jaké výše by se trest peněžní pokuty vyplatil více než trest odnětí svobody.