Měnové příčiny hospodářského cyklu - Tůma, Aleš; Koderová, Jitka; Havel, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2009)
Diplomová práce se zabývá monetární teorií hospodářského cyklu v podání tzv. rakouské ekonomické školy. Analyzuje rozdílné ekonomické účinky financování investic úsporami a financování úvěrovou expanzí. Ukazuje, že ve druhém případě nastává neudržitelná situace, kdy se ekonomické subjekty snaží zároveň více spotřebovávat i více investovat, což není fyzicky možné. Výsledkem je recese a likvidace chybných investic provedených během boomu. Práce dále poskytuje odpověď na kritiku monetární teorie z pozic hypotézy racionálních očekávání. V další části práce je předložena kritika tradičně používaných ukazatelů národního účetnictví, konkrétně HDP. Tento ukazatel adekvátně nezobrazuje popisované cyklické změny ve výrobní struktuře ekonomiky, tj. umělý investiční boom a následnou korekci. Jako východisko je navržen ukazatel hrubého národního příjmu (GDR), který k HDP zpětně připočítává výdaje na meziprodukty. V poslední části práce je pak proveden výpočet GDR pro Českou republiku.
Vedoucí práce: Jitka Koderová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; racionální očekávání; národní účetnictví; diplomové práce; rational expectations (economic theory); national accounting; master's theses