Umělé neuronové sítě pro učení robotů - Sovka, Michal; Jirků, Petr, 1942-2017; Berka, Petr, 1959-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Cílem této bakalářské práce je pochopit, popsat a vysvětlit základní principy a elementy využívané v učení robotů s využitím umělých neuronových sítí. Nejdříve se zaměřuji na roboty obecně a jejich základní funkční celky. Posléze je zavádím do teorie učení aplikované do reálného prostředí. Nervová soustava se v této práci stává centrálním zamyšlením nad teorií učení s využitím umělé neuronové sítě. Za velmi důležité pro pochopení umělého neuronu a umělých neuronových sítí jako celek považuji biologický neuron a jeho synapse. Proto se jim věnuji s potřebnou důkladností. Po úvodu do umělých neuronových sítí se věnuji pouze jedné jejich skupině plně využívané v robotice. Na závěr demonstruji funkci Kohonenova typu umělé neuronové sítě využívaného v robotice, a to na aplikaci vyvinuté na jednom zahraničním vysokoškolském pracovišti. Přínos práce vidím ve vytvoření komplexního textu zaměřeného jak na základní elementy robotů, tak i na umělé neuronové sítě a jejich neurobiologický předpoklad. Práci pak mohou využít ke studiu zájemci v širším přístupu k inteligentní robotice.
Vedoucí práce: Petr Jirků
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; robotika; bakalářské práce; robotics; bachelor's theses