Referenční katalog produktů a služeb veřejné správy - Mišurec, David (2008)
Cílem diplomové práce je navrhnout referenční katalog služeb veřejné správy, který by měl jeho uživatelům, to jest veřejné správě a široké veřejnosti, podávat přehled o poskytovaných službách veřejné správy. Teoretická část práce nejprve vymezuje pojmy a představuje problematiku poskytování služeb veřejné správy v historickém kontextu polistopadového vývoje České republiky. V návaznosti se práce zabývá především globální situací v Evropské unii a představuje jednu vybranou zemi (Rakousko) a její služby. Při návrhu katalogu byly využity současné poznatky o poskytování služeb, které reflektují zákaznicky orientovaný přístup k občanovi prostřednictvím jednoho kontaktního místa. Zdůrazněna je nutnost oddělení složky dodávky složky, představující komunikaci občana se ?službou? a samotný výkon služby. V rámci návrhu jsou uvedeny dva hlavní modely ? doménový model popisující strukturu samotného katalogu a model služby, který popisuje evidované služby. Na základě analýzy využitelnosti katalogu a jeho integrace s již stávajícími systémy jsou vymezeny hlavní přínosy a navrženo zapojení navrhovaných principů katalogu do portálu veřejné správy.