Information Architecture of Web Pages and Applications and its Role in the Time of Web 2.0 - Jeřábek, Michal (2008)
Není pochyb, že v dnešní době hraje web klíčovou roli v našem životě. Jde jak o jeden z nejefektivnějších kanálů moderní ekonomiky i silný nástroj občanské společnosti. Denně vzniká mnoho nových stránek a konkurence se neustále přiostřuje. Tato diplomová práce je věnovaná informační architektuře webových stránek a aplikací a jejímu významu pro projekty Webu 2.0. Informační architektura je v našich končinách poměrně nový pojem, a proto je první část práce zaměřen na definici jejího rámce. Snahou je vysvětlit, že webová stránka není pouze na pohled přitažlivý obrázek, ale že se za ním musí ukrývat promyšlená komunikace cílů, kvůli kterým stránka vzniká. Tyto očekávání je potřeba hned od začátku přesně definovat, aby jich bylo možné dosáhnout. Na druhé straně je nutné myslet i na uživatele webu, kteří na stránky přicházejí s určitou potřebou a očekáváním. Web by proto měl vždy dokázat uspokojit jak cíle jeho tvůrců, tak i potřeby návštěvníků. V další části úvodní kapitoly je věnována pozornost historii informační architektury, jež má své kořeny v oboru informačního designu. Kromě jiného je věnován prostor dílu Ladislava Sutnara, který významně přispěl k rozvoji této disciplíny. Následující kapitola pojednává již o samotném procesu tvorby informační architektury. Nejedná se o detailní návod, ale spíše o představu jednotlivých kroků a faktorů, které mohou zásadním způsobem ovlivnit úspěch webové prezentace. Poslední část se věnuje fenoménu Webu 2.0, jež se během posledních dnů stal hodně citovaným. Snahou této části je popsat jeho principy a odpovědět na otázku, zda jde o pouhý prázdný pojem, sloužící ke zviditelnění některých projektů nebo o reálný směr ve vývoji webu. Následně je věnována pozornost vlivu jaký má Web 2.0 na informační architekturu a zda je tato