Problémy mezinárodní migrace pracovních sil v České republice po vstupu ČR do EU - Zakouřilová, Eva; Němec, Otakar; Amort, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2009)
Cílem práce je provedení analýzy a zhodnocení jednotlivých problematik týkajících se mezinárodní migrace pracovních sil v České republice po vstupu ČR do Evropské Unie. Ty jsou založeny na zjištěních vycházejících z údajů Českého statistického úřadu, Ministerstva vnitra ČR, Ministerstva práce a sociálních věcí ČR a dalších institucí zabývajících se touto problematikou. Podrobnější analýza této problematiky vede k závěru, že český trh práce, stejně jako trhy práce jiných zemí, je poznamenán odchodem kvalifikovaných pracovních sil. Tento deficit je poté potřeba dorovnat příchodem kvalifikovaných pracovních sil ze zahraničí. Příchod zahraniční pracovní síly je také důležitý pro budoucí demografický vývoj počtu obyvatel, který by měl pozitivně ovlivnit. Za tímto účelem je nezbytná aktivní migrační politika státu a její neustálé zdokonalovaní. A právě to je oblast, ve které ČR již doznala určitých úspěchů, ale je to také oblast, na kterou je potřeba se i nadále zaměřovat a zlepšovat se v ní.
Vedoucí práce: Otakar Němec
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; trh práce; cizinci; diplomové práce; labor market; aliens; master's theses