Dopisy v Internetu a další používání bayesovských filtrů - Červenka, Richard; Kastl, Jan, 1949-; Veselá, Bohumila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2008)
Tato diplomová práce se zaměřuje na využití bayesovských filtrů. Bayesovské filtry jsou využívány především jako obranný mechanismus v boji s nevyžádanou poštou. Cílem této práce je pokusně vyzkoušet, zda tyto filtry mohou fungovat nejen pro emailovou komunikaci, ale i pro rozlišování webových stránek. Úvodní část poskytuje základní informace o boji proti nevyžádané poště. Především se zaměřuje na metodu boje za pomoci bayesovských filtrů, které jsou podrobněji rozpracovány s jednoduchým příkladem. Druhá stěžejní polovina práce se zaměřuje na vlastní pokus, kde jsou experimentálně analyzovány možnosti rozlišování webových stránek za pomoci bayesovského filtru na legitimní a spamové. Dále se zabývá možností třídění webových stránek do více kategorií, než jsou pouze legitimní a spamové stránky. Oba experimenty jsou podrobně popsány včetně všech využitých nástrojů.
Vedoucí práce: Jan Kastl
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: znalostní technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses