Controlling - Tůmová, Jana (2009)
Diplomová práce je zaměřena na úlohy operativního controllingu a na nástroje pro jejich řešení. V návaznosti na tyto úlohy vymezuje pracovní náplň činnosti controllera, jeho pravomoci a zodpovědnost. Teoretická část práce uvádí pojetí operativního controllingu podle odborné literatury. V praktické části jsou popsány hlavní funkce, činnosti a systém spolupráce controllingového útvaru s ostatními odděleními ve vybrané společnosti. Cílem práce je porovnání obou základních vývojových směrů controllingu - německé školy v podobě teoretické části a anglofonní školy v podobě praxe. Informace použité v diplomové práci byly získány z uvedené literatury a dále analýzou vnitropodnikových dat.