Sociální aspekty agilních metodik vývoje softwaru - Čížek, Pavel; Buchalcevová, Alena, 1958-; Balada, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Tradiční metodiky vývoje softwaru jsou zatíženy řadou problémů, především složitostí, přílišnou byrokracií a lpěním na předem popsaných procesech. To často znamená prodlužování a prodražování projektů, ale i jiné negativní důsledky. Agilní metodiky vývoje softwaru se snaží řešit tyto problémy. Staví na týmové práci, na komunikaci a vztazích vývojářů a sdílení jejich znalostí. Tyto hodnoty jsou v agilním pojetí vývoje jedny z nejdůležitějších. Cílem této práce je identifikovat a popsat principy agilního vývoje softwaru, které ovlivňují fungování vývojového týmu, pracovní motivaci vývojářů a zaměření na cíl projektu. K tomu je čtenář nejdříve zběžně seznámen s obecnou teorií pracovní motivace, týmové práce a jejího řízení. Poté jsou rozebrány jednotlivé principy agilního vývoje a u každého je popsán jeho vliv na motivaci vývojářů, na fungování vývojového týmu a zaměření na cíl vývojového projektu. Dalším cílem je určit nároky na agilní vývojáře v sociální oblasti, objasnit, v čem spočívá jejich potřeba a jak by absence těchto osobnostních charakteristik jednotlivých vývojářů ovlivnila výkonnost celého týmu a postup vývoje produktu. Posledním cílem této práce je posoudit agilní přístup k vývoji softwaru jako celek. Je k tomu použita metoda SWOT analýzy, která určuje silné a slabé stránky agilního vývoje a také jeho příležitosti (výhody) a rizika. Nakonec je uveden seznam 11 vážných chyb, kterých se lze v průběhu agilního vývojového procesu dopustit, a které zvýší riziko neúspěchu projektu.
Vedoucí práce: Alena Buchalcevová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; týmová práce; sociální aspekty; diplomové práce; team work; social aspects; master's theses