Finanční leasing z pohledu nájemce dle české legislativy a IFRS - Ťápalová, Hana (2009)
Smyslem této práce je sestavení uceleného pohledu na problematiku finančního leasingu očima nájemce. V první části se věnuje pozornost finančnímu leasingu upravovaného podle české legislativy, jak z hlediska teorie (charakteristika, leasingová smlouva), tak i z hlediska účetního (ocenění a evidence, účtování leasingových splátek nebo akontace) i daňového (DPPO, DPH a jiné aplikovatelné daně). Další část práce je zaměřena na Mezinárodní účetní standardy (IFRS). Vysvětleny jsou základní definice, týkající se finančního leasingu, jeho klasifikace a zachycení v účetnictví. Poslední část práce tvoří popis, jak zachytit finanční leasing v účetním softwaru Premier.