Vývoj rozšíření pro CMS Joomla! - Vojíř, Stanislav; Nemrava, Jan; Kliegr, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Tvorba analytických zpráv v přirozeném jazyce je činnost potřebná, nicméně ne příliš jednoduchá. V současné době jsou analytické zprávy tvořené převážně ve wordu a ukládány do klasických souborů. Cílem této práce je zjednodušení tvorby analytických zpráv v online prostředí CMS Joomla! pomocí rozšíření funkčnosti tohoto systému. Na základě definovaných a zde též popsaných požadavků tedy práce popisuje tvorbu editor-xtd pluginu a componenty pro CMS Joomla! 1.5. Rozšíření vytvořená v rámci této práce umožňují uživatelům při tvorbě zpráv vybrat část výstupních dat z dataminingové aplikace a vložit je do právě upravovaného textu analytické zprávy. Jako zdroj dat pro vložení je brána prezentace výstupu příslušné dataminingové aplikace ve formátu xHTML. V této práci je řešen způsob rozdělení xHTML dokumentu na příslušné bloky, které jsou nabízeny ke vložení. Samotný výběr dat a jejich vložení jsou řešeny tak, aby byl celý proces pro uživatele dostatečně přehledný a zároveň disponoval dostatečnými možnostmi výběru. Rozšíření též umožňují aktualizaci již vytvořených zpráv pomocí náhrady vložených bloků aktualizovanými daty, což lze s výhodou využít např. pro úpravu již hotové zprávy po náhradě původních dat daty novějšími. V rámci výuky na VŠE se studenti informatiky seznamují se základy dolování informací v předmětu 4iz210 - Zpracování informací a znalostí. Rozšíření vytvořená touto prací budou využita při výuce a usnadní tvorbu reportu. Zapojení do výuky je plánováno již na konec letního semestru roku 2008/09. Tuto práci lze rovněž využít jako inspiraci a návod pro tvorbu rozšíření pro CMS Joomla!
Vedoucí práce: Jan Nemrava
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses