Dopady legislativních změn na příjmy malých obcí - Mácová, Lucie (2009)
Práce se zabývá legislativními změnami v oblasti daňových příjmů obcí, které nabyly platnosti k 1. 1. 2008. Jde o změny týkající se sdílených daní a daně z nemovitostí. Cílem je analyzovat tyto změny a zhodnotit jejich dopady na příjmy tří vybraných malých obcí. V první teoretické části jsou legislativní změny popsány, v další části je provedena analýza dopadů těchto změn na daňové příjmy v konkrétních obcích. Poslední část je syntetická, shrnuje nejdůležitější poznatky a obsahuje také vyhodnocení výsledků osobního interview se zástupci jednotlivých obcí. V posledních letech se projevuje snaha o zvýšení příjmů a tím i nezávislosti nejmenších obcí, to bylo i cílem přijatých legislativních změn. Má analýza potvrdila, že opravdu došlo ke v roce 2008 oproti roku 2007 ke zvýšení daňových příjmů ve vybraných obcích -- v Sudoměřicích u Bechyně o 33%, v Ratajích o 35,5% a v Březnici o 40,5%. Zatím jsem ale mohla vyhodnocovat pouze dopady změn týkající se sdílených daní, protože změny v dani z nemovitostí se uplatňují poprvé až za zdaňovací období 2009.