Jak si založit podnik (analýza podnikatelského záměru) - Šebl, Roman (2009)
Tato práce je zaměřena na začínajícího podnikatele, který vytváří středně velký podnik v oboru expresního doručování balíků. V teoretické části práce nabízí otázky, nad kterými by se měl začínající podnikatel zamyslet. Zejména jde o jakýsi návod, jak sestavit úspěšný podnikatelský plán, který osloví věřitele a další zainteresované osoby. Jak správně prezentovat své myšlenky a čemu je vhodné se vyhnout při fázi startu podniku. V praktické části pak autor ověřuje pracovní hypotézy, sestavuje zakladatelský rozpočet, očekávaný výkaz zisků a ztrát v prvním roce fungování podniku a také hodnotu cash flow. Hlavní hypotézou je vůbec vlastní životaschopnost podniku v podmínkách trhu. Tuto hypotézu potvrzují výpočty v odhadovaném finančním plánu, stejně tak i marketingový výzkum naznačující že na trhu těchto služeb je ještě dost prostoru pro novou firmu. Pro firmu levnou a zároveň kvalitní. Hodnoty ukazatelů rentability jsou zkoumány ve vztahu s bezrizikovou úrokovou měrou a díky tomu zjišťujeme, jakou prémii za riziko investoři získají. V závěru práce autor práce navíc předkládá řešení, jak je možné ukazatele rentability, hospodářský výsledek a cash flow ještě zlepšit. Tím zvýší i prémii za riziko, spojené s podnikatelskou činností.