Vývoj sociálního pojištění - Kopová, Markéta; Klazar, Stanislav, 1974-; Klazar, Stanislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2009)
Sociální pojištění je velmi důležitou a nedílnou součástí daňového systému České republiky a tvoří velice významnou část příjmů veřejného rozpočtu. Tato bakalářská práce se zabývá otázkou vývoje sociálního pojištění a jeho dvou hlavních subsystémů, veřejného zdravotního pojištění a sociálního zabezpečení, z hlediska odvození plateb do veřejného rozpočtu. Analyzuje významné změny mezi jednotlivými lety, konkrétně mezi roky 2006, 2008 a 2009, a poukazuje na současnou podobu systému sociálního pojištění. Mezi změny, kterým ve své práci věnuji pozornost, patří především změny základních parametrů používaných ve vzorcích pro výpočet pojistného. Za nejdůležitější z nich lze považovat výši minimální a průměrné mzdy, výši minimálního a maximálního vyměřovacího základu a velikost sazeb pojistného na sociální pojištění. Velice významnou součástí této práce je i empirická analýza, která na modelových příkladech ukáže, jaký dopad měly změny na jednotlivé účastníky systému sociálního pojištění. V závěru jsou potom shrnuty nejvýznamnější změny a rozdíly jednotlivých let.
Vedoucí práce: Stanislav Klazar
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; sociální pojištění; sociální zabezpečení; bakalářské práce; social insurance; social security; bachelor's theses