SELinux - Vadinský, Ondřej; Palovský, Radomír, 1959-; Šmejkal, Ivo; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Cílem této práce je popsat principy, na kterých je založena technologie SELinuxu. Práce dále zkoumá a hodnotí podporu SELinuxu v několika distribucích. Toto se pak uplatňuje při tvorbě bezpečnostní politiky pro vybraný program. Při popisu základních principů SELinuxu práce čerpá informace z dostupných zdrojů. Pro získání informací o úrovni podpory SELinuxu ve vybraných distribucích dochází k instalaci těchto distribucí a SELinuxu v nich. Následně se pak hodnotí míra uživatelské přívětivosti nabízeného řešení. K sepsání bezpečnostní politiky dochází po analýze situace a stanovení bezpečnostních cílů. Přínosem práce je především vytvoření bezpečnostní politiky pro typovou situaci. Kromě toho práce přináší studii podpory SELinuxu ve vybraných distribucích na základě praktických zkušeností a ukazuje kroky potřebné ke zprovoznění SELinuxu. Struktura práce odpovídá jednotlivým cílům. Pro každý cíl je vyčleněna jedna část práce, která se pak dělí podle potřeb daných tímto cílem.
Vedoucí práce: Radomír Palovský
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; linuxové distribuce; bezpečnostní politika; bakalářské práce; linux distributions; security policy; bachelor's theses