Ochrana bankovního klienta v ČR - Samek, Michal; Hradil, Dušan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2009)
Práce se zabývá ochranou bankovního klienta. Snaží se odpovědět na otázku, zdali je vůbec možno myšlenku ochrany bankovního klienta považovat za legitimní. Postupně vymezuje jednotlivé oblasti ochrany klienta a nástroje, kterými lze dojít k naplnění těchto oblastí. Obecně popisuje jejich podstatu a dopady. Na základě tohoto obecného vymezení rozebírá úroveň ochrany bankovního klienta v České republice. Činí tak zejména po formální stránce, kdy analyzuje existenci či neexistenci relevantního nástroje v tuzemském prostředí. Vybrané nástroje používané v České republice se práce pokouší zhodnotit rovněž po kvalitativní stránce.
Vedoucí práce: Dušan Hradil
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: finance [obor bakal. práce]; ochrana spotřebitele; bankovnictví; bakalářské práce; consumer protection; banking; bachelor's theses