Místní poplatky ve vybrané obci - Fajtová, Kristýna; Sedmihradská, Lucie; Slintáková, Barbora; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2009)
Místní poplatky jsou jediným daňovým příjmem, který obce mohou ovlivnit. To znamená, že o jejich uvalení si rozhodují sami. V této práci nejprve analyzuji zákonné možnosti uvalení místních poplatků. Stručně charakterizuji devět poplatků, které mohou podle zákona obce v České republice vybírat. Dále se věnuji situaci v konkrétní obci, kterou je Ždírec nad Doubravou, který se nachází v kraji Vysočina. V této části analyzuji vývoj jednotlivých poplatků a jejich sazeb v letech 2001 - 2007. Ke sběru primárních dat jsem v této práci použila dotazník, ve kterém jsem zjišťovala názor občanů Ždírce na problematiku místních poplatků. Při jeho vyhodnocování jsem ovšem zjistila, že občané Ždírce o místních poplatcích skoro nic neví. Poslední části práce porovnávám vypočtené ukazatele za Ždírec a za celou Českou republiku. Z vypočtených hodnot jsem zjistila, že zatížení občanů Ždírce místními poplatky je o hodně vyšší než je tomu v průměru v České republice.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; místní poplatky; bakalářské práce; local fees; bachelor's theses