Zaměstnanecké výhody - Valášek, Martin (2009)
Hlavním cílem této práce je představit stávající systém odměňování a poskytování zaměstnaneckých výhod (benefitů) ve společnosti Citibank, zjistit jaké zaměstnanecké výhody zaměstnanci preferují a zda jsou o současné nabídce zaměstnaneckých výhod dostatečně informováni. Záměrem je identifikovat klady a zápory stávajícího systému poskytování zaměstnaneckých výhod a pokusit se určit vhodnou a dostatečně motivující skupinu zaměstnaneckých výhod, které by vyhovovaly přáním a potřebám zaměstnanců a zároveň byly pro společnost nákladově výhodné.