Daň z tuku - nástroj v boji s obezitou - Nedvídek, Václav (2009)
Předmětem práce je daň z tuku. Práce teoreticky analyzuje příčiny a následky výrazného růstu obezity v posledních desetiletích. Posuzuje zda je stát oprávněn zasahovat do tržního mechanismu z důvodu tohoto růstu a jakých záminek pro tuto intervenci využívá. Navrhuje ideální řešení problému nárůstu obezity. Pojmenovává hlavní nástroje státu, kterými bojuje proti obezitě a zaměřuje se teoreticky i prakticky na daň z tuku. Analyzuje její přínosy a náklady a dále komentuje účinnost této daně na modelových studií. V závěrečné kapitole zkoumá závislost mezi daní z tuku a mírou obezity v USA.