Srovnání BCPP a LB - Pankratzová, Jana (2009)
Kapitálové trhy jsou významnou složkou každé tržní ekonomiky. Po přechodu z centrálně plánované na tržní ekonomiku byly v zemích střední a východní Evropy zakládány a obnovovány burzovní trhy. Mezi tyto země patří i dnešní Česká republika a Slovinsko. Cílem této práce je charakterizovat a srovnat Burzu cenných papírů v Praze a Ljubljanskou Borzu dle vybraných kritérií. Mezi srovnávací kritéria patří zejména historie obou trhů, organizační struktura, principy a podmínky členství, způsoby obchodování, tržní segmenty, burzovní indexy a další statistické údaje.