Řešení optimalizačních úloh pomocí metody Monte Carlo - Švehla, Pavel (2009)
Práce si klade za cíl srozumitelně seznámit čtenáře s podstatou metody Monte Carlo a její následnou aplikací na řešení problémů lineárního programování s náhodnými parametry. Metoda Monte Carlo nachází široké využití v mnoha oblastech vědy a lidského života, přičemž text klade důraz především na užití v ekonomických oborech. Druhá část práce má ryze praktickou povahu. Názorně ukazuje řešení stochastických modelů na počítači s využitím programu Crystal Ball a jeho zabudovaného řešitele OptQuest. Ambicí práce je také sloužit jako zjednodušená česká mutace manuálu ke zmíněnému softwarovému řešení.