Řešení optimalizačních úloh pomocí metody Monte Carlo - Švehla, Pavel; Jablonský, Josef, 1955-; Dlouhý, Martin, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Práce si klade za cíl srozumitelně seznámit čtenáře s podstatou metody Monte Carlo a její následnou aplikací na řešení problémů lineárního programování s náhodnými parametry. Metoda Monte Carlo nachází široké využití v mnoha oblastech vědy a lidského života, přičemž text klade důraz především na užití v ekonomických oborech. Druhá část práce má ryze praktickou povahu. Názorně ukazuje řešení stochastických modelů na počítači s využitím programu Crystal Ball a jeho zabudovaného řešitele OptQuest. Ambicí práce je také sloužit jako zjednodušená česká mutace manuálu ke zmíněnému softwarovému řešení.
Vedoucí práce: Josef Jablonský
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: statistika a ekonometrie [obor bakal. práce]; metoda Monte Carlo; bakalářské práce; Monte Carlo method; bachelor's theses