Rozdíly v postavení plátců daně z přidané hodnoty a osob identifikovaných k dani - Polláková, Klára (2009)
Předmětem práce jsou dvě osoby, a to plátce DPH a osoba identifikovaná k dani. Jsou to osoby, které jsou spojeny s DPH -- s povinností jí odvádět. Cílem mojí práce je vymezit rozdíly v postavení plátce DPH a OID a zachytit situace, ve kterých se osoba povinná k dani stane plátcem a kdy OID. Danou problematiku jsem vykreslila ve čtyřech příkladech. Modelem mi byly dvě osoby. Zjistila jsem, že část OPD -- ty, které uskutečňují činnosti osvobozené od DPH bez nároku na odpočet se můžou splněním jedné ze tří podmínek stát plátcem DPH a za splnění jedné z jiných tří podmínek stát OID. Za těchto 6 podmínek se ostatní OPD můžou stát jen plátcem DPH. Závěrem práce je shrnutí rozdílů v postavení jednotlivých subjektů, které jsou vyjádřené v příkladech 1 až 4.