Možnosti plateb za zboží a služby pomocí mobilních telefonů - Novák, Michal; Matuštík, Ondřej; Veber, Jaromír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Způsob plateb pomocí mobilních telefonů je relativně nový, nachází však uplatnění v mnoha situacích. Pomocí mobilních telefonů lze platit jak za digitální tak i za klasické zboží. Poskytuje možnost okamžitých plateb za obsah, služby a zboží na internetu, jízdné v prostředcích hromadné dopravy, parkovné a za mnoho dalších služeb. Jedná se tedy o oblast s velkým potenciálem k expanzi. Předmětem bakalářské práce "Možnosti plateb za zboží a služby pomocí mobilních telefonů" je analýza možností využití jednotlivých technologií plateb a zhodnocení aktuálního stavu v České republice. V první části práce bude čtenář seznámen s rozvojem mobilní komunikace v České republice, dále pak s principy mobilního obchodování a s mobilními platbami jako celkem. Druhá část práce popisuje jednotlivé možnosti plateb, především GSM Banking, SMS platby a platby založené na technologii NFC. Hodnotí jejich výhody a nevýhody a analyzuje aktuální situaci v České republice. Ve třetí části je vyhodnocen dotazník zaměřený na aktuální využívání mobilních plateb a postoj veřejnosti k jejich možnému rozšiřování. Čtenář práce bude seznámen se situací na poli mobilních plateb, získá představu o možnostech jejich využití, silných i slabých stránkách a možném budoucím vývoji.
Vedoucí práce: Ondřej Matuštík
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses