Řešení distribučních úloh v prostředí MS Excel / LINGO - Bisová, Sára (2009)
Cílem této práce je přiblížit čtenáři tématiku distribučních úloh lineárního programování a možnosti jejich řešení v prostředí vybraných programových produktů. Pro usnadnění řešení několika typů distribučních úloh - dopravního problému, kontejnerového dopravního problému, přiřazovacího problému, alokačního problému a okružního dopravního problému - je zde popsána tvorba aplikace, která spočívá v propojení tabulkového kalkulátoru MS Excel s modelovacím systémem LINGO. Toto propojení je realizováno prostřednictvím aplikace VBA - Visual Basic for Applications. Jsou zde popsány základní procedury, příkazy a funkce systémů LINGO a VBA, včetně detailního popisu jejich propojení. Vytvořená aplikace je v závěrečné části práce demonstrována na několika ilustrativních příkladech.