Daňová reforma v České republice a na Slovensku - Sabaková, Jana; Kapinusová, Jana; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Svou bakalářskou práci jsem psala o daňové reformě v České republice a na Slovensku. V České republice je právě probíhající reforma, platná od 1.1.2008, velmi čerstvým a diskutovaným tématem. Na Slovensku reforma proběhla v letech 2004 -2007. V teoretické i praktické části se převážně zabývám rovnou daní, která je základním kamenem reforem obou zemí. Teorie rovné daně vychází z principů efektivního zdanění Adama Smithe. Samotná reforma založená na principu rovné daně byla vytvořena v 80. letech 20. století americkými ekonomy Alvinem Rabushkou a Robertem Hallem. Slovensko se vydalo cestou této koncepce a za své provedení reformy již získalo zasloužený úspěch. Česká republika, přestože původně poukazovala na cestu daňové reformy podobnou Slovensku, se ale nakonec vydala cestou úprav a zjednodušení. Dá se spíše říci, že v případě České republiky se jedná o technickou podobu reformy. V praktické části se kromě koncepcí reformy obou zemí a jejich srovnání s parametry Alvina Rabushky a Roberta Halla zabývám vlivem daňové reformy na čisté příjmy jednotlivce a rodin v České republice a na Slovensku. V České republice čisté příjmy zkoumám v roce před platností reformy 2007 a v roce platnosti reformy 2008. Pro srovnání obou zemí jsem i v případě Slovenska volila pro analýzu čistých příjmů rok před platností reformy 2003 a první rok platnosti reformy 2004.
Vedoucí práce: Jana Kapinusová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; rovná daň; bakalářské práce; flat-rate income tax; bachelor's theses