Dopad změn zákona o dani z příjmů mezi lety 2007 a 2008 na příjmy obyvatelstva - Kavková, Petra; Weberová, Jana; Weberová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2009)
Práce se zabývá změnami daní z příjmů fyzických osob mezi lety 2007 a 2008. Cílem je analyzovat dopady těchto změn na různé skupiny poplatníků a jejich domácnosti. V roce 2008 vstoupila v platnost daňová reforma, která přinesla celou řadu zásadních změn. V případě daní z příjmů fyzických osob se jednalo především o zavedení lineární 15% sazby daně, s čímž souviselo zavedení tzv. superhrubé mzdy. Nejprve popisuji zdanění příjmů fyzických osob, v obou zmiňovaných letech. Ve druhé části práce ukazuji na příkladech, jak tyto změny ovlivnily daňovou povinnost a příjmy různých skupin poplatníků. V poslední kapitole zkoumám relativní dopady těchto změn a porovnávám daňové povinnosti zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných.
Vedoucí práce: Jana Weberová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; daň z příjmů fyzických osob; bakalářské práce; personal income tax; bachelor's theses