Rozvoj informačnej spoločnosti ako nástroj posilnenia konkurencieschonposti Európskej únie - Borovská, Henrieta (2009)
V současném světě 21. století pozorujeme přechod od prumyslové společnosti k informační společnosti. Tento dynamický proces nstartoval základní změny ve všech oblastech lidského života - šíření vědomostí, sociální interakce, ekonomika, řízení podniku, politika, médiá, vzdělávání, zdraví. Vývoj v informační společnosti probíhá vysokou rychlostí a klade mnohem vyšší nároky na vzdělání a kvalifikaci občanu, především v oblasti práce s informacemi a využívání moderních informačních a komunikačních technologií. Člověk se musí rychle a správně rozhodovat, musí se orientovat v množství informací, protože od rychlosti a správnosti rozhodnutí je podmíněný úspěch, schopnost konkurence, dokonce i přežití. V prubehu několika let je proto potřeba zajistit, aby byl téměř každý občan informačně gramotný, mal přístup k internetu a pociťoval výhody informační společnosti. Výsledkem bude zvýšení celkové vzdělanosti, produktivity a zaměstnanosti, začleňování znevýhodněných skupin občanu do společnosti, skvalitnění služeb, větší rust inovací a zefektivnění použití veřejných prostředku.