Prostorové šetření obratovosti aktiv evropských společností - Večerek, Petr (2009)
Obsahem této práce je zpracování a vyhodnocení hodnot obratovosti jednotlivých složek aktiv pomocí ukazatelů obratu celkových aktiv, obratu fixních aktiv, obratu oběžných aktiv, obratu zásob, obratu pohledávek, obratu závazků a obchodního deficitu. Práce se týká společností z průmyslových odvětví z Evropské unie. Data jsou z roku 2006. Hodnoty byly analyzovány zvlášť pro všechny ukazatele, ale zároveň s důrazem na co největší komplexnost. Vysoké hodnoty obratu byly nejčastěji zjištěny v Německu, Irsku a severských státech. Naopak nízké hodnoty jsou ve všech jižních státech a na Litvě. Mezi odvětví s nejmenšími obraty patří B "Rybolov a chov ryb" a E "Výroba a rozvod elektrické energie, plynu a vody". Nejvyšší obraty byly často spočítány v odvětvích DA "Výroba potravinářských výrobků a nápojů, tabákových výrobků" a DF "Výroba koksu, jaderných paliv, rafinérské zpracování ropy". Česká republika se sice pohybovala jen lehce nad průměrem, ale zato v naprosté většině ukazatelů.