Možnosti regulace chování ekonomických subjektů na zdravotnickém trhu. - Valtr, Jan (2009)
Bakalářská práce pojednává o nastavení systému financování zdravotnictví. Vysvětluje důvody státních zásahů do zdravotnictví, popisuje možné modelové zdravotnické systémy, vymezuje ekonomické subjekty zdravotnického trhu a analyzuje vybrané možnosti regulace chování těchto subjektů. Rozhodující roli ve zdravotnických systémech hrají zájmové skupiny, které prosazují své zájmy na úkor ostatních subjektů. Prosazováním svých zájmů ovlivňují postavení ostatních subjektů zdravotnického trhu i zdravotnický systém jako celek. Nelze jednoznačně rozhodnout, jaké nastavení zdravotnického systému je nejlepší. Nastavení jednotlivých regulativních mechanizmu nemá svou optimální hodnotu, musí vycházet z konkrétních ekonomických a sociálních podmínek v daném čase a místě. Volba konkrétních parametrů regulace je vždy založena na výsledku veřejné volby.