Finanční analýza PKS MONT, a.s. - Strnad, Jakub; Kopkáně, Heřman; Neubauer, Edmund; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2009)
Finanční analýza podniku je významným instrumentem na poli rozkrývání finančního zdraví, bonity, schopnosti tvořit přidanou hodnotu pro vlastníky podniku a dalších dílčích ukazatelů, které napomáhají pochopit dosavadní životní dráhu podniku, popř. jednotlivé výkyvy a následně důsledky a příčiny těchto výkyvů. Vypovídací schopnost finanční analýzy je do značné míry závislá na použitém vstupu, tedy na podkladech, které pro sestavování analýzy využijeme. Od tohoto zjištění se také odvíjí, kdo je samotným zadavatelem finanční analýzy resp., kdo bude konečným uživatelem, který se bude na základě takto získaných informací rozhodovat. K finanční analýze společnosti PKS MONT, a.s. bylo přistupováno externě, tedy z dat volně přístupných veřejnosti, díky jejich povinnému uveřejňování, včetně aktualizací. Aby mohla takto pojatá práce splňovat vysoké nároky na využitelnost, informovanost a poskytnutí zpětné vazby k učiněným rozhodnutím pro vedoucí pracovníky dané společnosti, muselo neodkladně dojít k upřesňování veřejnou cestou získaných dat. K samotné korekci nemohlo ovšem dojít bez poskytnutí interních podkladů, na jejichž základě byla stanovena metodika dílčích úprav, které vedly k odstranění obsahových nedostatků, bránící v možnosti lépe informovat o dosavadním dění v podniku. Jelikož bylo primárním cílem vypracovat finanční analýzu pro potřeby samotného managementu podniku, bylo nanejvýš vhodné volit takové ukazatele, jejichž schopnost podat obraz o požadované skutečnosti bude odpovídat čtyřem základním pilířům a tedy: zhodnocení majetkové struktury podniku včetně zdrojů krytí, porovnávání dílčích ukazatelů s vývojovými trendy trhu a vyslovení následných hypotéz, využití moderních ukazatelů, za účelem zjistit investorský potenciál podniku a schopnost uspokojovat nároky vl
Díky shora vyjmenovaným postupům a za pomoci metod finanční analýzy bylo dosaženo souhrnného pohledu na samotnou společnost z úhlu jednotlivce v dynamickém konkurenčním prostředí s širokým potenciálem budoucího rozvoje.
Vedoucí práce: Heřman Kopkáně
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; finanční analýza; bakalářské práce; financial analysis; bachelor's theses