Finanční analýza v oděvním průmyslu - Mudrochová, Petra (2009)
Oděvní průmysl ve své práci charakterizuji pomocí finanční analýzy provedené na padesáti českých podnicích spadající do skupiny výroba jiného svrchního oblečení. Na základě údajů o ukazatelích rentability, aktivity, likvidity a zadluženosti jsem sestavila vlastní model ohodnocení analyzovaných podniků s tím, že jednotlivé ukazatele měly rozdílnou váhu. Na prvních třech místech vyšly podniky Mimoska CZ s.r.o., Atlas advertising group, s.r.o. a Oděva, výrobní družstvo. Své výsledky jsem porovnala s Altmanovým modelem, u něhož jako nejlépe prosperující podniky byly označeny A-výroba pánských košil a lehké konfekce s.r.o., 3. Bhv s.r.o. a Rapid servis, s.r.o. Mezi Altmanovým a mým model jsem vypočetla směrodatnou odchylku v průměrné výši 4,88 a variační koeficient v průměru 19,1 %. Dále jsem podniky podrobila analýze konkurence schopnosti vůči Evropské unii a 12 % z nich jsem označila za velice dobře konkurence schopné. Jako poslední jsem popsala vliv finanční krize na oděvní průmysl a popsala vývoj tržeb za jednotlivé měsíce roku 2008, který byl ve znamení pouze jednoprocentního nárůstu tržeb.